„It’s the end of the world as we know it…”  - R.E.M.
2017. május 03. írta: SimanCsakBálint

„It’s the end of the world as we know it…” - R.E.M.

Bevezető

Van az amerikai R.E.M. rock bandának egy dala, melynek így kezdődik a refrénje (és a címe is ez). Az addig meglehetősen ismeretlen számot egyből megjegyeztem, amikor az Independence Day című filmben pont akkor szólt a rádióból amikor az idegen űrhajók megérkeztek.

Most ahogy biztonságpolitikusként napjaink eseményeit, különösen az európai események tágabb összefüggéseit nézem, egyre többször jut eszembe az a pillanat a filmből, amikor a csillagvizsgálóban (vagy hol) dolgozóknak összeáll mit is látnak. Napjainkban sok minden hasonlóképpen az orrunk előtt zajlódik le, de sokan még mindig nem hisznek a saját szemüknek. Bár a radarokon, sőt már a távcsöveken is látszik az a hatalmas űrhajó, ami garantáltan jelentős változást hoz mindenki életébe, a többség mégis úgy éli életét mintha mi sem történt volna. Nem mondom, hogy a már folyamatban lévő változások ugyanolyan drasztikus változásokat hoznak mint a filmbéli idegen invázió. Azt azonban ki merem jelenteni, hogy a biztonságpolitikában, a biztonságról és az érdekérvényesítésről alkotott felfogásban óriási változások fognak beállni.

A sorozatban bemutatandó nagystratégiai jelenségek egy része, például a politikai jobb-bal felosztás megszűnése lassan evidenciaként kezelhető. Mégis amíg a mindennapokban, a közbeszédben még mindig a régi felosztások, elképzelések érvényesülnek, nos addig van értelme, sőt kötelező a megváltozott környezetre felhívni a figyelmet.

A sorozat a kül- és belpolitikán kívül a hadviselést, azon belül az információs és hibrid hadviselést éppúgy érinti majd, mint a gazdaságban, a társadalomban és a tudományban végbement változásokat.

A bejegyzés trackback címe:

https://modernerdekervenyesites.blog.hu/api/trackback/id/tr4912476131

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása