Az információ hatalom
2016. szeptember 28. írta: SimanCsakBálint

Az információ hatalom

 

Nem túlzás kijelenteni, hogy napjainkra az információ fölötti ellenőrzés vált a legfontosabbá, fontosabbá mint a többi erőforrás kontrollálása. Az egymással vetélkedő narratívák, az események hátterét magyarázó érvkészletek hitelessége, hihetősége 2016-ra létfontosságúvá vált. Ahogy a mindent relativizáló, viszonylagossá tévő korhangulatban egymás után derült ki mértékadónak tartott médiumokról, hogy politikai beállítottságuknak megfelelően manipuláltak sőt meghamisítottak híreket, úgy lettek egyre fontosabb a magyarázatok. Ki és miért cselekedte azt amit? Még ha az elkövető és az eszköz sokszor nem is pontosan meghatározható. Konkrét példát hozva az aleppói segély konvoj elleni állítólagos orosz légitámadást az új információk teljes más megvilágításba helyezik. Bizonyítékokkal (drón felvételekkel) alátámasztott hírek szerint legalább egy, az ISIS által használt, nehéz aknavetővel felszerelt átalakított teherautó pajzsként használta a konvojt, a teherautók közül tüzelve. Emberi pajzsokat, vagy a polgári lakosságot régóta használják fedezékként az iszlám fanatikusok. Egyes hírek szerint a konvojt a visszafelé úton érte támadás, de nem a levegőből és útközben, hanem az út szélén várakozva, és a földről, melyre számos jel utal pl. a bombatölcsérek hiánya, illetve az egyértelműen az út szélén álló kiégett járművek. Fokozandó a hatást a kiégett fehér, vörös félhold jelzésű járművek helyett sok cikkben régebbi, vagy nem is Szíriában készült képekkel tették nyomatékosabbá a hírt. A bizonyítékok hatására, azonban már az ENSZ sem légitámadást kommunikál, hanem egyszerűen támadást említ. Az eredeti verzióban, mondjuk úgy a NATO narratívájában egy szándékos és embertelen támadásról beszélt. A másik oldal, a szír kormány és az orosz média tálalásában ugyanez egy provokáció, vagy egy szándékosan másra terelt támadás (false flag attack) volt.

Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy logikus magyarázatként kínálkozik, hogy az egyértelműen az ISIS ellen harcoló szír kormányerőket ért Deir Az Zúr-i közel 100 halott katonával és számos nehéz harci eszköz (harckocsi, páncélozott gyalogsági harcjármű) elvesztésével járó amerikai és szövetséges légitámadásokról akarják elterelni a figyelmet. Egyes vélemények szerint a környéken minimális jelenléttel rendelkező amerikai hírszerzésnek az adatokat a katari és a szaúdi titkosszolgálat juttatta el, melyek nyíltan az iszlamistákat támogatják. Ezt támasztja alá az is, hogy néhány perccel a támadás után az iszlamisták megtámadták és elfoglalták a területet.

Hogy a fenti hírek, igazak vagy sem ezt nyílt forrásokból lehetetlen leellenőrizni, de felmerül a kérdés kinek hiszünk? Kinek akarunk hinni? Az igazság mint fogalom egyik meghatározása szerint: „Az igazság az, amit az emberek többsége elfogad igazságnak.” Te és Ön kinek akar(sz) hinni? A szír kormánynak és szövetségeseinek, akik ezt a háborút joggal élet-halál harcnak fogják fel, ahol minden megengedett, meg úgy általában kevésbé tartják fontosnak az emberi jogokat, vagy a nyugati világnak, mely hasonló háborúiban tévedésből bombázott már le temetői és esküvői meneteket, helyi és európai szövetségeseket, illetve bizonyítottan nem finnyás ha céljai eléréséhez szövetségeseket kell választania (Reza Pahlavi sahtól, dél-amerikai, vagy délkelet-ázsiai (katonai) diktatúrák során át egészen Uszáma bin-Ládin terroristáiig).

Obi Van Kenobi-t idézve: „Tehát amit mondtam, igaz ... bizonyos szemszögből nézve.” Mostanra mindenki a saját szemszögéből tárgyalja az eseményeket, hiszen az igazság tetszés szerint hajlítható, a valóság meg amúgy a kutyát sem érdekli, vagy ha igen nem kötik az orrára mert tények kellemetlenek és még kellemetlenebb kérdéseket vetnek fel.

A bejegyzés trackback címe:

https://modernerdekervenyesites.blog.hu/api/trackback/id/tr1011750333

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása