Blogindító poszt
2016. március 08. írta: SimanCsakBálint

Blogindító poszt

Blogindító poszt

Napjainkra már szinte evidencia az a megállapítás, hogy a XXI. századra sok minden drasztikus mértékben megváltozott, nemcsak a korábbi évszázadokhoz, hanem akár a XX. századhoz képest is. Ennek a jelentős változásnak része a nemzetközi környezet jelentős mértékű átalakulása is. Több okból kifolyólag a nemzeti szuverenitás is jelentős mértékben megváltozott. A nemzetállamok hanyatlását sokan és sokféleképpen írták le, sőt néhányan már a nemzet államok bukását is vizionálták. Azzal azonban, hogy a nemzetállamok alkotta vesztfáliai rendszerre hogyan hat ez az átalakulás, arról nem is beszélve ha a bukás ténylegesen bekövetkezne, viszonylag kevesen foglalkoznak. Rendszeressé vált bizonyos országokat vádolni a rendszer felborításával, azonban sokkal inkább beszélhetünk a rendszer lassú és fokozatos megszűnéséről. Ezzel párhuzamosan azonban fokozatosan jelenik meg az új típusú érdekérvényesítés, mely jelentősen eltér az általunk megszokottól és ismerttől.

Ennek egyik legfőbb oka a nukleáris fegyverek elrettentő ereje. Nehezen mérhető, de tagadhatatlanul jelentős mértékű a gazdasági interdependencia és a globalizált világ szereplőinek ellenérdekeltsége egy nagyobb, ipari alapú konfliktusban. Végezetül a korszellem, a közvélemény sem támogatna hagyományos, vagy rendszeres háborúkat azonban az érdekeket továbbra is érvényesíteni kell.

Hogy az érdekérvényesítés a XXI. század „szép, új világában” hogyan kerül megvalósításra, erről szól ez a blog.

Terveim szerint nagyjából heti rendszerességgel jelentkezve bemutatom az elméleti hátteret, illetve esettanulmányokon keresztül szemléltetve az elméletek gyakorlati megvalósulását.

A bejegyzés trackback címe:

https://modernerdekervenyesites.blog.hu/api/trackback/id/tr598455166

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása